Home / Inspiratie / Kennis / Wat levert branding op voor horecazaken?

Wat levert branding op voor horecazaken?

In het artikel een ijzersterk horecamerk, waarom? wordt duidelijk dat branding een enorm belangrijke investering is. Het heeft invloed op het imago dat je als zaak uitstraalt en bepaalt dus of je aansluiting zult vinden bij je doelgroep. Toch is het moeilijk om daadwerkelijk inzicht te krijgen in wat branding jou financieel oplevert. Een imago is subjectief en de resultaten zullen zich niet de volgende dag al uittellen. Hoe weet je of jouw branding naar succes leidt? En wat levert het jou in concrete termen op?

 

Horeca-eigenaren houden zich continu bezig met een balans tussen kosten en baten. Dat is niet gek; investeringen zijn er om geld op te leveren, op de korte- of lange termijn. Dit laatste geldt voor de investering die je doet in branding, een duurzame investering die vooral in de toekomst haar vruchten af zal werpen. Uit onderzoek [1] is gebleken dat een succesvolle branding maar liefst twee keer zoveel winst kan opleveren. Waar komt dat geld vandaan?

 

1. Naamsbekendheid

Over een opvallende uitstraling praat je. Niet alleen die van de knappe buurvrouw, ook die van succesvolle bedrijven. Door het gebruik van een herkenbare huisstijl en bepaalde kleuren, zal de aandacht van een grote groep mensen getrokken worden en nieuwsgierigheid gewekt worden. Dit leidt tot een stijging van je naamsbekendheid.

Een goed voorbeeld van een bedrijf die op deze manier veel naamsbekendheid heeft gewonnen, is Coolblue [2]. Zij vervoeren hun spullen in opvallende blauw-oranje bussen, waarop vaak een uitspraak staat in hun eigenzinnige tone-of-voice. “Bus. Klopt.” Opvallend, herkenbaar en uitnodigend om een tweede keer te kijken.

In een later stadium, zal naamsbekendheid leiden tot een prominente plek in het hoofd van de potentiële gast: je raakt dan top-of-mind. Zo zorg je ervoor dat deze gast de volgende keer bij jou naar binnen wandelt.

“Vanavond een hapje buiten de deur? Laten we naar het Bruine Paard gaan!”

Zeker in tijden waarin het aanbod hoger ligt dan de vraag, is naamsbekendheid essentieel om nieuwe gasten te werven.

 

2. Hogere prijzen door totaalbeleving

Bovendien draagt een goede branding bij aan de totaalbeleving van de gast. Totaalbeleving is binnen de horeca 2.0 enorm belangrijk en gasten verwachten tegenwoordig dat elk van hun zintuigen geprikkeld wordt. Deze opkomst van totaalbeleving is niet alleen terug te zien binnen de vier muren van een horecazaak, maar in elk moment van contact tussen horeca en gast, off- en online. Op deze manier kan branding invloed uitoefenen op de gehele customer journey.

Een horecazaak die maar al te goed inspeelt op deze trend, is horecazaak De Daltons. In elk contactmoment met de gast, zorgen zij voor een ware ‘Daltons’ beleving, bekend van de stripverhalen van Lucky Luke. Hamburgers zijn vernoemd naar Western helden, hotdogs hebben namen van steden in West-Amerika en wanneer je de zaak inloopt, heb je het gevoel dat je je in een echte western saloon waant. Ogen iets groter dan het maagje? Dan krijg je een heuse western takeaway verpakking mee.

golden burger

Duurste hamburger ter wereld | "The Golden Boy" van De Daltons in Voorthuizen

Het profijt voor de horecazaak zelf, ligt hem vooral in de prijzen. Wanneer jij een totaalbeleving creëert, kun je meer vragen voor je producten. Gasten zijn namelijk bereid meer te betalen voor een lekker gerecht wanneer hij of zij het gevoel heeft deel uit te maken van een beleving. Sterker nog, zoals horecaheld Wouter Verkerk ooit benoemde:

 
“Gasten betalen vooral voor wat er niet op de rekening staat.” [3]
 

Tijd om te investeren in service, toegevoegde waarde en beleving dus!

3. Loyale gasten

Als een concept een onderscheidende plek in de gedachten van de gast heeft veroverd, start het moment van relatie-opbouw. Dit is het moment dat gasten loyaal worden aan jouw merk en transformeren in ware fans. Ze zullen vanaf dan bij je terugkeren en zelfs hun vrienden, familie en buren aanraden om ook eens een kijkje te nemen in jouw zaak.

“Vanavond een hapje buiten de deur? Je moet écht eens naar het Bruine Paard gaan!”

 

Hogere prijzen, gecombineerd met een groeiend aantal nieuwe en terugkerende gasten, zal er uiteindelijk voor zorgen dat je omzet zal groeien. Het woord ‘uiteindelijk’ is hier erg belangrijk, gezien het om een duurzame investering gaat. Op de lange termijn zal je dus pas een duidelijk resultaat zien van de investering in branding. Echter, is een directe ROI-berekening voor branding lastig en vaak nog ‘natte vinger werk’. Wel zijn software programma’s ermee bezig om deze data steeds inzichtelijker te maken. In de gaten houden dus!

 

 

Nieuwsgierig geworden wat wij voor jou kunnen betekenen?

Met doeltreffende branding laat jij ook de juiste indruk achter bij je gasten. Vraag geheel vrijblijvend een offerte aan en ga in gesprek met een expert.

 

Bronvermelding:

[1] The Underlying Dimensions of Brand Orientation and its Impact on Financial Performance, Gromark & Melin. Geraadpleegd op 14 september 2022. https://www.researchgate.net/publication/263114286_The_Underlying_Dimensions_of_Brand_Orientation_and_its_Impact_on_Financial_Performance [2] Coolblue weet precies waarom het zo’n goed merkimago heeft, Marketingfacts. Geraadpleegd op 14 september 2022. https://www.marketingfacts.nl/berichten/coolblue-weet-precies-waarom-het-zon-goed-merkimago-heeft/
[3] Gasten betalen vooral voor wat er niet op de rekening staat!, Wouter Verkerk. Geraadpleegd op 14 september 2022. https://wouterverkerk.nl/gastvrijheid/gasten-betalen-vooral-voor-wat-er-niet-op-de-rekening-staat/