Home / Inspiratie / Kennis / Tips en tricks om online de show te stelen

Tips en tricks om online de show te stelen

De horeca 2.0 vraagt een weerbare houding van horecaondernemers en laat geen enkele zaak ontkomen aan het belang van online aanwezigheid. Die behoefte is niet gek; er poppen volledig virtuele restaurants uit de grond en de impact van afhalen en bezorgen heeft ook na de pandemie zijn trend voortgezet. Genoeg reden om stil te staan bij jouw digitale zichtbaarheid. Hoe zorg je ervoor dat je online opvalt tussen alle andere horecaconcepten?

 

In het artikel ‘De reis van het horecamerk’ werd beschreven hoe de customer journey – ofwel de reis van de gast - niet alleen offline, maar ook online plaatsvindt. Deze online interactie tussen jou en de gast speelt zich af gedurende de hele reis. Sterker nog: vaak wordt het eerste contact online gelegd. Dit kan bijvoorbeeld een gevolg zijn van een potentiële gast die jou online spot op de social media van bekenden, of via jouw online advertenties. Essentieel dus om te investeren in een succesvolle, online branding voor jouw concept. How to?

 

1. Creëer synergie door on- en offline branding

“Branding is letterlijk wie jij bent en wat je wilt uitstralen. Het is je DNA, je karakter en alle associaties die opkomen bij het horen van jouw naam”.

In ‘een ijzersterk horecamerk, waarom?’ wordt uitgebreid ingegaan op het belang van branding. Hoe vaker de gast geprikkeld wordt door jouw merk, hoe sterker de herinnering. Wist je dat je hier goed op in kan spelen door aandacht te besteden aan zowel je offline branding, als je online branding?

Als beiden op de juiste manier toegepast worden, en dus hetzelfde naar de buitenwereld communiceren, zullen ze elkaar versterken. Zo wordt je merk een identiteit, waar alle middelen optimaal op aansluiten. Enerzijds kun je, wanneer een gast online een gerecht bij je bestelt, de merkbeleving offline doorvoeren door een mooie verpakking in jouw huisstijl. Anderzijds kun je de kleuren van jouw online content laten aansluiten op de kleuren die gasten zullen waarnemen wanneer ze jouw horecazaak binnenlopen. Een gouden combi dus!

Ontwerp zonder titel (9) 

La Catrina | Westfield Mall of the Netherlands

Laat die gast maar eens kennis maken met de tofste Mexicaan van Nederland door offline én online jullie uniek bedrukte foodboxen te laten zien!

2. Val op op social media

Iemand daadwerkelijk uit de oriëntatiefase halen en overtuigen van een reservering, is vaak een gevolg van een sterke positie op social media. Zo geeft 52% van de mensen aan dat posts op social media doorslaggevend zijn voor het maken van een reservering [1]. Dit maakt social media tegenwoordig onmisbaar voor horecaconcepten.

Toch valt hier nog veel succes te behalen. Hoewel 45% van de horecaondernemers aangeeft dat social media voor hen belangrijker is dan advertenties of promotieacties, geeft maar liefst 38% van de horecaondernemers aan niet actief te zijn op social media [2]. Tijd om de voordelen nog even op te sommen.

What’s in it for you?

  • Social media is groots, wat betekent dat je een grote groep mensen tegelijk kunt bereiken. Iets wat met een poster op de hoek van de straat toch anders zal zijn.

  • Ook kun je door de slimme algoritmes achter social media heel specifiek je doelgroep bereiken en hen blootstellen aan jouw advertenties.

  • Daarnaast is social media een plek van interactie: vanwege het feit dat je echt ‘gesprekken’ aan kunt gaan, bouw je een band op met zowel potentiële gasten als terugkerende gasten. Welk platform je dan kiest en wat voor content daarbij past? Check het in ons artikel ‘Socials, socials, socials!’

Nodig jouw gasten uit met een filmpje van jouw volle, o zo gezellige zaak, of maak ze lekker met foto’s van het nieuwe gerecht.

3. Optimaliseer je online vindbaarheid

Het gebruik van social media kan ervoor zorgen dat een potentiële gast doorklikt naar jouw website, om vervolgens de daghap te bestellen of een reservering te plaatsen. Maar naast social media, zijn er ook nog vele andere manieren om de gast online te bereiken en bijvoorbeeld naar je website toe te trekken.

Zo heb je wellicht wel eens gehoord van SEO: search engine optimization, ofwel zoekmachineoptimalisatie. Dit type marketing helpt je om gasten naar jouw website te krijgen. Door de juiste zoektermen te gebruiken in je teksten, zorg je ervoor dat jouw website hoog scoort in de zoekresultaten op Google [3].

Een tip voor het kiezen van de juiste termen?

Zorg dat je specifiek bent: als je een restaurant gevestigd in Rotterdam bent, zal je met de term ‘restaurant Rotterdam’ nog steeds sterk moeten concurreren. Maak het dus specifiek door bijvoorbeeld:

  • Jouw type keuken toe te voegen: ‘Thais restaurant Rotterdam’

  • De sfeer uit te lichten: ‘chique restaurant Rotterdam’

  • De locatie te specificeren: ‘restaurant Rotterdam Blaak’

  • Of het concept te benoemen: 'takeaway restaurant Rotterdam'.

Gebruik deze zoektermen vervolgens in al je uitingen, zoals website teksten, blogs en social media posts.

restaurant Rotterdam (1)

4. Data is key

Dat menig mens Google gebruikt als zoekmachine om een restaurant op te zoeken, is heel nuttig als het gaat om het leren kennen van je doelgroep. Je verdiepen in bezoekers van het restaurant is essentieel, maar je verdiepen in je online bezoekers misschien nog wel belangrijker. Hier vallen namelijk ook de mensen onder die interesse hebben in jouw concept, maar uiteindelijk toch kiezen voor de zaak om de hoek. En laat nou dat de groep zijn die ervoor kan zorgen dat jouw gastenbestand groeit.

Met behulp van Google Analytics kun je alles over je websitebezoekers te weten komen: hoe oud zijn ze? Waar komen ze vandaan? Wat zijn hun interesses? Deze data is enorm krachtig, want de gegevens die hieruit komen kun je gebruiken in het opzetten van online advertenties en campagnes. Daarnaast kun je met behulp van deze data in de gaten houden of eventuele investeringen in online marketing genoeg opleveren.

Hadden we al gezegd dat deze data enorm krachtig is?

 

Jouw online marketing naar een hoger niveau tillen?

Wij helpen je daar graag bij! Onze partners zijn gespecialiseerd in het creëren van on- en offline synergie, je op te laten vallen op social media, het optimaliseren van je online vindbaarheid én het vergaren van inzicht met data.

 

Bronvermelding:

[1] Restaurant trends 2021, Bookdinners. Geraadpleegd op 12 oktober 2022 https://www.bookdinners.nl/kennisbank/restaurant-monitor-2021/

[2] Social media en de mogelijkheden voor de horeca, L1NDA, Geraadpleegd op 12 oktober 2022. https://l1nda.com/nl/blog/social-media-horeca/

[3] Digitaal inspelen op een veranderende horeca: het belang van online zichtbaarheid, Misset Horeca. Geraadpleegd op 12 oktober 2022 https://www.missethoreca.nl/360007/digitaal-inspelen-op-een-veranderende-horeca-het-belang-van-online-zichtbaarheid