Home / Inspiratie / Kennis / Servetten van bamboe: het duurzamere alternatief voor linnen en papier

Servetten van bamboe: het duurzamere alternatief voor linnen en papier

Bamboe servetten zijn gemaakt van bamboevezel, een van de meest hernieuwbare hulpbronnen op aarde. Het wordt daarom niet voor niets beschouwd als dé ecologische stof met de hoogste duurzaamheidsprestaties. Ze zijn een duurzaam en milieuvriendelijk alternatief voor papieren en linnen servetten, omdat ze gemaakt zijn van bamboevezel. Dit is een natuurlijk, sterker en eventueel herbruikbaar materiaal en kan helpen om afval te verminderen om zo de kosten op de lange termijn te verlagen.  

 

Bamboe versus papier en linnen

De bamboe servetten zijn gemaakt van bamboe viscose en cellulose en maakt ze daarom biologisch afbreekbaar en composteerbaar. Bij het bedrukken van de servetten wordt er zelfs gebruik gemaakt van een oplosmiddelvrije inkt op waterbasis.

Op deze manier is het negatieve effect op het milieu een stuk minder dan papieren servetten, die na gebruik weggegooid worden. Ten opzichte van linnen zijn bamboe servetten duurzamer omdat ze geen was- en strijkkosten met zich meebrengen. Ze zijn daarom een goed alternatief voor horecaondernemingen die op zoek zijn naar manieren om hun milieubelasting te verminderen, zoals hotel Van der Valk.

Daarnaast groeit de plant zeer snel, waardoor er geen menselijke tussenkomst nodig is. Voor de groei heeft bamboe geen pesticiden of meststoffen nodig en het hoeft niet opnieuw te worden geplant na de oogst. Na het oogsten groeien er namelijk al direct nieuwe stengels vanuit de wortels.  

Ook gebruiken ze uiterst efficiënt en beperkt water, waardoor het mogelijk is het te ontwikkelen op ontoegankelijke plaatsen en in gebieden waar geen tot nauwelijks vegetatie is. Dit maakt bamboe ook nog eens een duurzamere grondstof dan veel andere materialen die gebruikt worden voor servetten, zoals katoen, dat langer nodig heeft om te groeien en te worden geoogst. 

Het laatste voordeel van bamboe servetten is dat ze hypoallergeen zijn. De kans op een allergische reactie bij gebruik is nihil. Dit kan vooral handig zijn voor horecaondernemingen die (mogelijk) gasten met allergieën hebben. 

Bamboe servetten zijn verkrijgbaar in verschillende stijlen en kleuren en kunnen ook volledig gepersonaliseerd worden met bedrukking, wat ze een goed alternatief maakt voor horecaondernemingen die op zoek zijn naar manieren om hun imago te versterken op een duurzame manier. 

 

 

Naamloos-1

Van der Valk stapt als eerste van Nederland over op duurzame bamboeservetten

Van der Valk Hotel Groningen-Hoogkerk werd in 2019 - slechts twee jaar na de opening in 2017 - uitverkozen tot het beste hotel van Nederland. Daarnaast mag het hotel zich, als eerste in de noordelijke provincies, 100% klimaatneutraal noemen, door de verduurzaming in de bedrijfsvoering en compensatie van de overgebleven CO2-uitstoot. De laatste innovatie: 100% afbreekbare bamboe servetten. 

Alle activiteiten worden in de voetafdruk meegenomen, zoals ingekochte elektra, gasverbruik, waterverbruik, afvalproductie, wassen, F&B, textiel en vervoer van bezoekers. Er zijn maatregelen getroffen voor het verduurzamen van de bedrijfsvoering, zoals waterbesparende douchekoppen, bewuste afvalscheiding, energiezuinige verlichting, vermindering in transportbewegingen en bewuste medewerkers.

Er wordt constant gekeken naar nieuwe manieren om uitstoot zoveel mogelijk te voorkomen. Zo zijn de plastic bekers en waterflesjes vervangen voor kartonnen bekers en pakjes van EARTH Water. Ook heeft het hotel haar linnen servetten vervangen voor 100% afbreekbare servetten van bamboe. 

Van der Valk staat voor kwaliteit. Hoezeer linnen servetten ook kwaliteit uitstralen, ze laten op twee belangrijke gebieden te wensen over: merkbeleving en duurzaamheid. Laat dit nou net twee belangrijke speerpunten zijn van alles wat we bij The Branding Club doen.  

Door de linnen te vervangen voor bedrukte bamboeservetten, wint Van der Valk niet enkel op het gebied van duurzaamheid: de servetten – voorzien van een illustratie met de iconische toekan - zijn voordeliger, duurzamer én efficiënter.

Nieuwsgierig geworden wat wij voor jou kunnen betekenen? Met doeltreffende branding laat jij ook de juiste indruk achter bij je gasten. Vraag geheel vrijblijvend een offerte aan en ga in gesprek met een expert.