Home / Inspiratie / Cases / De huisstijl van Premium Sushi

De huisstijl van Premium Sushi

Dit is hoe Premium Sushi met een nieuwe huisstijl zorgt voor het wow-effect én een omzetbooster

In de verte hoor je een scooter dichterbij komen. Ding-dong. Nu al?!

Binnen een half uur heb je de sushi van die ene nieuwe zaak uit Hoeksche Waard in handen. Je ploft neer op de bank, haalt de plastic deksel van de Chef Selection-box af, trekt de eetstokjes uit elkaar en dipt je eerste roll in de meegeleverde sojasaus. Je waant je voor héél eventjes in Japan, terwijl de onderkant van de box langzamerhand zichtbaarder wordt.

Terwijl je nog aan het nagenieten bent van die heerlijke sushi weet je meteen waar je de volgende keer weer gaat bestellen, maar bij welke zaak heb je eigenlijk bestelt? Dit is precies de vraag die ondernemer Koen van Premium Sushi wil tackelen met hun nieuwe branding, want net als bij het ontmoeten van nieuwe mensen, wil je toch ook dat je naam na de eerste kennismaking onthouden wordt?

 

Branding: dé oplossing voor vele uitdagingen

De snelste bezorging en de hoogste kwaliteit sushi leveren binnen de omgeving is één ding, maar alleen daarmee red je het tegenwoordig niet in de wereld van delivery en take away. Je merk moet staan als een huis om tegen de vele concurrentie op te kunnen boxen, iedere bestelling opnieuw. Daar komt binnenkort ook nog eens het plasticverbod bovenop, waarbij vanaf 2024 alle horecazaken van plastic af moeten stappen, waar veel gebruik van wordt gemaakt bij delivery en take away.

"Toen ben ik gaan nadenken: omdat iedereen tegen die tijd opeens zal overstappen naar kartonnen foodboxen, zal de prijs vast stijgen. Dus ik moet er vroeg bij zijn."

Een korte speurtocht op Google levert al veel resultaten op: honderden verschillende aanbieders van simpele kartonnen dozen, maar of die er nou ook echt zo bijzonder uitzien? Nee, daarmee val je niet op. Nu Premium Sushi toch (alvast) zou overstappen naar het duurzamere materiaal leek dit ook het perfecte moment om te starten met een stukje marketing.

“Iedereen maakt tegenwoordig foto's van hun eten en van zo'n plastic bakje gaan mensen natuurlijk nooit zien dat dat van ons is. Je moet gewoon iets bijzonders hebben wat niemand heeft en dat is een persoonlijke branding.”

Maar een bezoek aan Westfield Mall of The Netherlands biedt toevallig de oplossing: La Catrina. Een Mexicaans restaurant in het drukke winkelcentrum trok de aandacht via hun krachtige beeldmerk op de foodboxen, geleverd door The Branding Club.

la catrina foodbox

La Catrina | Westfield Mall of The Netherlands

Shrimply the best

Geïnspireerd door de foodboxen van La Catrina en opgejaagd door een afnemende hoeveelheid foodboxen in het magazijn van Koen hebben zij direct na hun bezoek aan het winkelcentrum contact opgenomen met The Branding Club. De oplossing voor hun problemen: een grote order bedrukte foodboxen. Het drong toen pas tot Koen door: hun logo, gemaakt in Canva, wilde zij écht niet plaatsen op zo’n grote order als deze.

“We vonden het eerst nog best wel veel geld, maar uiteindelijk zijn we er echt heel erg blij mee met wat het nu heeft gebracht. En het is best vlot gegaan!”

Op naar de tekentafel! Samen met de designers van de Design Studio is er op locatie bij Premium Sushi kennis gemaakt met elkaar én natuurlijk met het concept. Erg gehecht aan de kleuren roze en zwart zouden deze moeten blijven in het nieuwe design. Een richtlijn als deze vormt voor de creativiteit van de designers geen beperking, want na een aantal ontwerpvoorstellen en feedbacksessies zijn alle elementen al vormgegeven: de nieuwe huisstijl van Premium Sushi is geboren en vastgelegd in het brandbook!

“Toen kwamen ze opeens met een voorstel en dachten we: wow! Daar waren we echt superblij mee en we hadden nog nooit zulke ontwerpen gezien. Het was stoer en had ook een karakter.”

Het echte werk begint pas na de ontwerpfase: het doorvertalen van de huisstijl. Premium Sushi is een nieuwe zaak, dat al actief reclame maakt sinds de lancering. De nieuwe huisstijl tilt dit naar een nieuw niveau. Alle uitingen, van een winkelwagen en spandoek tot een vernieuwde website, zijn in het nieuwe jasje gestoken. Zo vormen de elementen uit het brandbook de basis voor alle uitingen van Premium Sushi. Dit is belangrijk voor de herkenbaarheid van het merk, maar ook prettig voor bijvoorbeeld de medewerker die de social media beheert. Het brandbook creëert een duidelijke visuele identiteit, zowel voor de (potentiële) gasten als iedereen die met het brandbook werkt.

En is het brandbook dan ook futureproof? Absoluut! Koen denkt graag vooruit en daarom is hij ook al bezig met het ontwikkelen van een franchiseboek. De richtlijnen binnen het brandbook zullen door toekomstige franchisers geïmplementeerd worden zodat in iedere franchise dezelfde huisstijl gehanteerd wordt. 

 

 Premium Sushi_Mockup_Brandbook Page

Loyalere gasten vanaf de eerste bestelling

Dat krachtige horecabranding loont op vele verschillende vlakken is een feit: in het artikel Wat levert branding op voor horecazaken? bespreken we deze uitgebreid, maar voor Koen geeft het brandbook ook vooral structuur, helderheid en rust.

“Je hebt gewoon een houvast. Je hebt de lettertypes, kleurtypes, het logo, de secundaire logo's en die laat je overal in terugkomen, dus het is heel makkelijk. Het is gewoon heel prettig werken.”

Echter is het grootste voordeel een grote omzetbooster: buiten de feestdagen om verwacht Koen een omzetstijging van 40% na de inzet van gepersonaliseerde horecaproducten. Deze omzet zal voor het grootste deel komen vanuit herhaalbestellingen.

Voorheen lag het percentage gasten dat bestelde met enige regelmaat op ongeveer 5%. Dit percentage is voor een langdurig bestaan natuurlijk niet voldoende duurzaam. Koen heeft achterhaalt waar dit door kwam door dit te vragen bij eenmalige gasten. Het antwoord is eigenlijk vrij voor de hand liggend: deze grote groep gasten was simpelweg vergeten waar ze de heerlijke sushi besteld hadden.

“Die eerste keer is gewoon het belangrijkste. Als dat niet bijzonder is, of geen goed gevoel geeft bij mensen, dan gaan ze niet meer bestellen.”

 

Zoals we al zeiden, is - net als bij het ontmoeten van nieuwe mensen - een eerste positieve indruk cruciaal om ervoor te zorgen dat je naam onthouden wordt. Dit geldt ook voor de horeca, waar de concurrentie moordend is en de mond-tot-mond reclame de krachtigste vorm van verspreiding is voor de waardering van jouw merk.

Het geheim zit hem hierin bij branding: een gepersonaliseerde huisstijl die (potentiële) gasten dus herkennen, herinneren en niet meer vergeten.

 

Nieuwsgierig geworden wat wij voor jou kunnen betekenen?
Met doeltreffende branding laat jij ook de juiste indruk achter bij je gasten. Vraag geheel vrijblijvend een offerte aan en ga in gesprek met een expert.